21. 7. 2011

Polícia začala kontrolovať dovoz odpadu na Slovensko



Po viacerých prípadoch, kedy sa popri ceste od bývalého prechodu smerom do obce našli odpadky, sa rozhodol starosta obce Moravský Svätý Ján Anton Emrich požiadať o pomoc obvodné oddelenie policajného zboru (OOPZ) Šaštín-Stráže.
Viac krát nájdený odpad má síce pôvod z Rakúska, no okrem rakúskych občanov padá podozrenie aj na firmy a jednotlivcov, ktorí vykonávajú v Rakúsku rôzne práce, na konci ktorých sa zaviažu po práci postarať o odpad. Najjednoduchšie ako sa daného odpadu zbaviť je vyhodiť ho v lese popri ceste.
Ako povedal starosta obce Anton Emrich pre Zahori.sk “Obecný úrad sa nechce spoliehať len na ochotu občanov obce a riešiť odpratávanie odpadu formou brigád, ale chce nájsť riešenie na zamedzenie výskytu čiernych skládok.”

Pravidelné kontroly
Polícia zo Šaštína-Straží začala vykonávať pravidelné kontroly vodičov na bývalom hraničnom prechode Moravský Svätý Ján – Hohenau, či nedovážajú z Rakúska na Slovensko odpad. V kontrolách bude OOPZ Šaštín-Stráže po dohode so starostom obce pravidelne pokračovať. 

Trestný čin
Vyhadzovanie odpadkov a vytváranie čiernych skládok v lesoch je trestným činom. Pôvodca odpadu môže dostať peňažnú pokutu, ale môže byť aj potrestaný odňatím slobody až na dva roky.

zdroj :  www.zahori.sk
video : TV Markiza

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára