25. 5. 2011

Začíname



Na svete je odpadu veľa, viac ako ľudí, trápiť sa teda nad každým smietkom pohodením na našej Zemi príde niekomu preto ako zbytočnosť. Veď prečo by sa človek mal nad tým zamýšlať, prečo by  sa mal starať do toho, či je, alebo nie je v lese/dedine/okolí poriadok. A predsa sa nájdu ľudia, ktorým to ľahostajné nie je a dokážu robiť poriadok aj po druhých.

EkoJany -   Sme skupinka dobrovoľníkov, ktorí vo svojom voľnom čase nemajú problém chytiť sa lopaty a bez nároku na honorár spraviť niečo, čo nášmu prostrediu a aj nám prospeje. V minulosti sme organizovali akcie s názvom "Vyčistime naše lesy", dokonca sme sa raz pustili aj do zreštaurovania a opravy Studienky v Moravskom Sv. Jáne. V týchto akciách, a iných, chceme pokračovať ďalej, no už pod hlavičkou EkoJany, od ktorej si sľubujeme lepší kontakt s verejnosťou a aj väčšiu efektivitu našej práce. Čo sa týka finančnej situácie, tá je u nás nulová. Z našej strany sú vklady minimálne, snažíme sa skôr osloviť obec, podnikateľov, a osoby, ktorých sa daný problém týka (tým myslíme osoby, na ktorých pozemkoch sa priestor pre nás zaujímavý nachádza). Nakoľko nemáme žiadnu požiadavku na finančnú odmenu za odvedenú prácu, je preto takáto ponuka z našej strany na riešenie situácie určite lákavá.

Nie je nám jedno, ako naše okolie vyzerá, chceme žiť jednoducho v čistej krajine.

Na Slovensku je žial asi móda vyvážať odpad do lesov, nechávať ho na okrajoch ciest, na poliach a pod. Je tu zvyk uspokojiť svoju potrebu a nemyslieť ďalej na následky. Vyfajčiť krabičku cigariet, hodiť ju na Zem, najlepšie niekam tam, kde sa bude krásne vynímať. Človek sa vôbec nezamýšla nad svojím správaním, že tým možno niekoho obťažuje , či dokonca ohrozuje (nemyslím samozrejme teraz na tú krabičku, i keď...). Je to síce smutné, ale je to realita...

Našim cieľom je ukázať ľuďom to, že je potrebné starať sa o čistotu nášho okolia. Že je potrebné posunúť myslenie ľudí o poriadny kus ďalej. Chceme ukázať, že sa s tým dá niečo urobiť a že stačí len chcieť.  Na to ale potrebujeme aj Vašu pomoc. Preto dúfame, že sa niekedy v budúcnosti stretneme či už na ďalšom čistení lesa, alebo oprave nejakej kultúrnej pamiatky v eMeSJé. Chceme tiež, aby ste s nami spolupracovali a dávali nám návrhy, čo by sa mohlo, kde by sa mohlo a kedy by sa mohlo. Každému návrhu sa potešíme a prediskutujeme možnosti jeho riešenia.     
                                                             
Sledujte nás na tu, resp. na FB a čoskoro sa dozviete o najbližších pripravovaných akciách.

Ďakujeme

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára